Хиландарска вина настају на самој обали Егејског мора. На месту где виноград на Савином пољу скоро додирују таласи, у зградама хиландарског пристаништа из 1734. и 1752, смештена је манастирска винарија.

У „Арсани“ како се називају манастирске луке на Светој Гори, налази се савремено опремљена винарија. Старе грађевине, сачуване од пропадања и у потпуности обновљене, послужиле се као привремена винарија док се не изгради нова која планирана на локацији старе разрушене куће са бунаром која се налази на највишој коти новог винограда.

У згради винарије се одвија целокупна прерада грожђа, производња и одлежавање вина у судовима од инокса, барик бурадима од 225 литара и бачвама од 5000 литара. Капацитет је 275.000 литара, од чега 92.000 чине дрвени судови. Годишња производња вина је између 80.000 и 90.000 литара. Винарија је опремљена савременом лабораторијом и свим неопходним технолошким средствима за контролисану производњу врхунског вина. Креирањем вина манастира Хиландара руководе технолози Данијел Соколовић и Никола Петрашиновић који проводе већи део године на Светој Гори.