Ниједно место на земљи се са овим не може упоредити…”
Свети Сава у „Хиландарском Типику”, 1200.
Вина Манастира Хиландара представљају плод преко осам векова непрекинуте винарске традиције. Настају у потпуности у јединственом тероару Свете Горе, као плод освештане земље, јарког сунца и свежих ветрова са Егеја, у манастирској винарији и његовом винограду на Савином пољу.
Одликује их успешан спој класичних бордовских сорти и вина из осунчаних медитеранских винограда, који даје богат и комплексан доживљај, у потпуности одражавајући јединствени светогорски “terroir” у коме су настала.
Вина Хиландара представљају благослов који обезбеђује основну мисију манастира: непрекинути духовни живот и заштиту непроцењивог културног наслеђа.

Вина Свете царске српске лавре Хиландара настају на Светој Гори Атонској, у Врту Пресвете Богородице, православној монашкој заједници која живи преко хиљаду година. Двадесет царских и самоуправних манастира, од самог зачетка до данас, негују винограде и справљају вино. Прва трговина вином уређена је још 972. године у царском светогорском уставу. Манастири Свете Горе убирали су приходе од продаје вина и маслиновог уља у главним центрима Византијског царства, најбогатије државе средњовековне Европе. Сама Византија је, у ствари, истинска колевка европског виноградарства, а Хиландар је представљао српска врата у Византијски Комонвелт.

Данас је Света Гора жива ризница православне цивилизације, и уједно, јединствена област за производњу вина са заштићеним географским пореклом.

У српском бисеру на Светој Гори, Хиландару, задужбини Св. Саве и Св. Симеона – Немање, монаси са својих ктиторских поседа справљају вино од 1198. године, када је манастир основан. Свети Сава је још 1193. сачинио уговор на грчком о куповини земљишта за виноград. Стефан Немања је оснивачком повељом 1198. својој задужбини поклонио винограде у Хочи (Метохија, Србија), а царском повељом Хиландар је поседовао ретку привилегију, поседовање лађе са правом трговине у Солуну.

Поред очувања старих винограда, манастир Хиландар је 2008. године обновио некадашњи виноград на Савином пољу, на око 2 километра северно од манастира, подно Пирга Св. Краља Милутина из 14. века, уз саму обалу Егејског мора. На површини од 15 хектара на Савином пољу, у највећој мери, негују се сорте мерлоа, каберне совињона и каберне франа. Уз виноград, у зградама пристаништа из 18. века, уређена је савремена винарија. Тренутна производња износи између 80.000 и 90.000 литара вина годишње. 

Вина Хиландара одликује успешан спој класичних бордовских сорти и купажа и вина из осунчаних медитеранских винограда, који даје богат и комплексан доживљај, у потпуности одражавајући јединствени “terroir” у коме су настала. Подухват обнове и проширења винограда и винарије покренут је, пре свега, са благословом да својим приходима подржи основну мисију Хиландара: очување духовног живота и заштиту непроцењивог културног наслеђа.

Подизање винограда и винарије представља својеврстан подстрек и напредак за вински рејон Халкидикија и виногорје Свете Горе, који ће се, уз Божију помоћ и велики труд виноградара и винара, поново наћи на светској мапи великих вина. Сва вина манастира Хиландара носе ознаку „Вино из Грчке –  Οίνος από την Ελλάδα“, сведочећи тако древну везу и заједницу два народа, Грка и Срба.